Haber
2022-03-24 16:14:59
50/d kapsamındaki araştırma görevlilerinin iş güvencesinden yoksun olması kabul edilemez

Eğitim-Bir-Sen Kütahya 2 No’lu Şube Başkanı Rafet Keleş Üniversite çalışanlarının, akademik ve idari personelin mali ve sosyal hakları için çalıştıklarını, mücadele verdiklerini ve bugüne kadar birçok sorunun çözümünü sağladıklarını, kazanımlara imza attıklarını kaydeden Keleş, “Mevcut sorunların çözüme kavuşturulması, beklentilerin karşılanması, verimliliğin artırılması için emek harcamaya, mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

50/d statüsünde görev yapan araştırma görevlilerinin sorunlarına ivedilikle çözüm bulunması gerekmektedir, Türkiye’nin yatırım yaptığı, en verimli oldukları dönemde, 30-35 yaşındaki bir bilim insanının doktorasını bitirdiği gün işsizliğe mahkûm edilmesi kabul edilemez. Biz sözleşmeli istihdamın sona erdirilmesi, sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi için mücadele ederken, araştırma görevlilerinin iki farklı statüde, iş güvencesinden yoksun biçimde istihdam edilmesini kabul etmemiz mümkün değildir. İş güvencesinden yoksun 50/d kadrosunun neden olduğu belirsizlik giderilmeli, araştırma görevliliği kadrosu iş güvencesine kavuşturulmalıdır.

Araştırma faaliyetlerinin daha rahat ve verimli şekilde yapılabilmesi için akademisyen başına düşen öğrenci sayısının, haftalık ders sayısının ve idari görev sayısının azaltılmasının elzem olduğunu söyleyen Keleş, akademisyenlerin araştırma yapmalarını ve bunların sonuçlarını nitelikli yayınlara dönüştürebilmelerini sağlayacak ortamların oluşturulması gerektiğini ifade etti.

 

‘İdari personelin atama ve yer değiştirme süreçlerinin merkezî olarak yapılması’ kararı hayata geçirilmelidir

Üniversitelerde geliştirme ödeneğinin ve yükseköğretim tazminatının sadece öğretim elemanlarına ödenmesi gibi eşitsizliklerin bulunduğuna dikkat çeken Keleş, yükseköğretimde hedeflenen seviyelere ulaşılmasının, idari personelin talep ve ihtiyaçlarına cevap verilmesi, sorunlarının çözülmesi, aynı zamanda nitelik ve becerilerinin artırılmasıyla mümkün olduğunu kaydetti. Üniversite idari personelinin atama ve yer değiştirme süreçlerinin belli bir takvim doğrultusunda merkezî olarak yapılması konusunun toplu sözleşmede ‘üzerinde çalışma yapılması’ şeklinde karara bağlandığını belirten Keleş, toplu sözleşme kararının bir an önce hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

Ek göstergeler bütün kamu görevlilerini kapsayacak şekilde düzenlenmelidir

Rafet Keleş, toplu sözleşmede alınan kararlarından biri olan 3600 ek gösterge konusunda iki toplantı yapıldığını ifade ederek, “Üç esası stratejimizin temeli olarak belirledik. İlki, kendi içinde bütünlüğü kalmayan, hiyerarşisi ve adaleti bozulmuş ek gösterge sistemi gözden geçirilmelidir. İkincisi, bütün kamu görevlileri az veya çok bir ek gösterge almalı ve emekli ile çalışan arasındaki maaş adaletsizliği giderilmelidir. Üçüncüsü ise, çalışma bir iki ay gibi bir sürede tamamlanarak kamuoyundaki stres sona erdirilmelidir” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yapılan görüşmede ek göstergelere yönelik düzenlemenin bütün kamu görevlilerini kapsaması ve tazminat yansıtma oranlarına ilişkin adaletsizliğin giderilmesi gerektiğini aktardıklarını dile getiren Keleş, “Temel yaklaşımımız, ek göstergelerin bütün kamu görevlilerini kapsayacak şekilde düzenlenmesini ve emekli aylığı ile ikramiyelerin artırılmasını sağlamaktır. Üçüncü toplantının yapılacağı 10 Mayıs’a kadar teknik ekiplerimiz Bakanlık yetkilileriyle görüşecek, sahanın beklentilerini paylaşacak” ifadelerini kullandı.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen