Haber
2017-11-06 16:13:16
Eğitim Bir Sen Kütahya 1 Nolu Şube Divan Kurulu Toplantısını Gerçekleştirdi

Eğitim Bir Sen 1 Nolu şube Divan Kurulu Toplantısı Eğitim Bir Sen Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Kolukısa, Etimesgut İlçe Millet Eğitim Müdürü Ayfer Yıldırım, İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu Üyeleri Hıdır Yıldırım, Kütahya 2.No.lu Şube Başkanımız Rafet Keleş ve Şube Divan Kurulu katıldı

Toplantıda konuşan Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı, Şükrü Kolukısa, başarısızlığın faturasının öğretmene çıkarılmasının haksızlık olduğunu ifade ederek, “Başarısızlığın faturasını öğretmene çıkarmaya çalışmak, eğitim politikalarını belirleyenleri, kararlarıyla yeni sorunlara kapı açanları kendi sorumluluklarından kurtaramayacaktır. Öğretmeni, eğitim alanında inisiyatif almaktan uzaklaştıranlar, not verdiği, başarısını ölçtüğü öğrencisinin notuna muhtaç bir konuma indirgeyenler bozuk sistemin günah keçisi olarak öğretmeni belirleyemezler. Öğretmenlerin performansını ölçmek, onlara not verdirmek isteyenler bilsin ki, eğitimin uygulayıcıları içerisinde performansı en yüksek olanlardan biri de öğretmenlerdir. Yerinde gözlemliyor, emeklerine, fedakârlıklarına hep şahit oluyoruz. Hayatının her anını, mesleğinin sorumluluğuyla geçiren eğitimcilerin tam puandan fazlasını hak ettiğine inanıyoruz. Yöneticisi, öğretmeni, şefi, memuru, hizmetlisi, herkes işinin başında ve canla başla çalışıyor. Onlar ölçülmeye değil, emekleri dolayısıyla ihtirama, teşekküre layıktırlar” dedi.

Ulaşılan bir hedefin yeni bir hedef koymayı zorunlu kıldığının, vardıkları yeri yeterli görmeden çalışmaya devam etmeleri gerektiğinin altını çizen Kolukısa sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünden bugün yaptıklarımızı gerekli görüyor ama yeterli bulmuyoruz. Dün bize bedel ödeten uygulamaları aştık, önümüze çekilen bariyerleri yıktık, ancak geçmişe bakarak bugün geldiğimiz noktayı yeterli görürsek atalete sürükleniriz. Bugün geldiğimiz nokta, bizim büyüklüğümüzü göstermekle birlikte, sorumluluğumuzun ağırlılığının da bir nişanıdır. Dünden elde ettiğimiz tecrübeyle bugün yaşadığımız gerçeklerin bilinciyle yarınlara el ele, omuz omuza yürüyebilmeliyiz. Çünkü üyelerimiz,eğitim çalışanları ve kamu görevlileri adına yapmamız gereken daha çok iş var.”dedi

Etimesgut İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayfer Yıldırım, “Eğitim sistemini düzenleyen yasal metinlerde değişikliğe gidilerek eğitim yöneticiliği ayrı bir meslek haline getirilmelidir. Türkiye kamu yönetiminde, yöneticilik genel olarak bir uzmanlık alanı ve meslek olarak görülmemektedir. Bu anlayış, devletin diğer alanlarına da hâkimidir. Eğitim yöneticiliği, dünya genelinde bir meslek iken, Türkiye’nin eğitim sisteminde, herhangi bir yöneticilik eğitimi almamış, asıl mesleği öğretmenlik olanların ‘ikinci görev’ olarak yürüttükleri bir işten ibarettir. Bu durum, kimi zaman başarılı bir öğretmenin kaybedilmesine, başarısız bir yöneticinin ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Eğitim kurumu yöneticiliği ‘ikinci görev’ ve ‘görevlendirme’ kapsamından çıkarılmalıdır. Eğitim yöneticiliğine en iyiler yönlendirilmeli, mesleğin statüsü, ücret ve diğer boyutlarıyla cazip hale getirilerek özendirilmeli, görev, yetki ve sorumluluk dengesi sağlanmalıdır. Eğitimde, yönetimin bilim, yöneticiliğin de profesyonel bir meslek olarak kabul edilmemesi hâlinde, yöneticilerin yönetsel etkililiği azalacağı gibi yönetici başarısı da rastlantısal hâle gelecektir.” diye konuştu .

İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu Üyeleri Hıdır Yıldırım, “Eğitim sisteminin kurucu fikri  ‘haklar ve ödevler’ arasında gidip gelmiştir. Ödev merkezli bir eğitim sistemine tabi tutulan insanların aynı olaylara aynı refleksleri vermeleri sağlanır. Türkiye örneğinde ‘Eğitim şart’ mottosu ile örgün eğitimin doğruluğu ve gerekliliğine duyulan inancın doğru karakterize edilmesi için eğitimin felsefesinin tartışılmaya açılması elzemdir” şeklinde konuştu.

19. yüzyıldaki modernleşme doğrultusunda gerçekleştirilen eğitime dikkat çeken Yıldırım, bunun II. Abdülhamid döneminde farklı bir anlayışa çevrildiğini kaydetti. Millî iradenin devre dışı kaldığı dönemlerde eğitimin, ideolojik biçimlendirme aracı olarak kullanıldığının altını çizen Yıldırım, bu amaçla dini eğitim kurumlarının kapatıldığını, ancak 1946’dan sonra kontrollü biçimde ve belli amaçları karşılamaya matuf olarak açıldığını dile getirdi.

Eğitim Bir Sen Kütahya 1 Nolu Şube Başkanı Fatih Köse, Toplantıya iştirak eden tüm misafirlere teşekkür ederek başladığı konuşmasında, mevcut sorunlara makul çözümler aramak dururken, yeni sorunlara kapı açan uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, “Toplumu germenin, eğitim çalışanlarının moral ve motivasyonunu aşağılara çekmenin maliyeti ağır olur. Öğretmenlere, not verdiği öğrencileri tarafından değer biçilmesinin yolunu açmak, sağlıklı bir yaklaşım değildir. Başarısız olduğu için düşük not alan öğrencinin öğretmenine düşük not verdiği bir tabloyu düşünmek dahi istemiyorum. Yol yakınken, bu akla ve mantığa aykırı performans sisteminden vazgeçilmelidir” dedi.

Köşe konuşmasının ardından Ardından şöyle devam etti: “Bizi ileriye taşıyacak, sorunlarımıza çözüm getirecek yaklaşım bellidir: Toplumun farklı kesimlerinin hassasiyetlerini göz ardı etmemek, paydaşların görüş, öneri ve eleştirilerini önemsemek, istişareyi alışkanlık hâline getirmek ve geçmişten, olumsuz uygulamalardan ders çıkarmak. Aksi durumda, kısır döngüden çıkmamız mümkün değildir” şeklinde konuştu.

Köse, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Vicdanları yaralayan, haksızlıklara neden olan mülakat, adalet duygusunu zedeleyen, iş barışını bozan sözleşmeli öğretmenlik, rayına bir türlü oturtulamayan yönetici atama, giderilemeyen öğretmen açığı, bir türlü çözülemeyen okulların bütçe sorunu gibi onlarca çözüm bekleyen sorunumuz var. Bu konularda atılan her adım, çözüm diye sunulan her sistem, dertlere deva olmadığı gibi, yeni sorunlara kapı açmaktadır. Zincirleme hataların sebebini sorgulamadan, farklı görüşlere ve eleştirilere kulak asmadan, istişare mekanizmasını işletmeden varacağımız yer doğru yer değildir.”

Eğitim Bir Sen Kütahya 2  Nolu Şube Başkanı Rafet Keleş , çözüm bekleyen onca sorun varken, bunlara yenilerini ekleyecek adımlardan uzak durulması gerektiğini ifade ederek, “Kamu görevlilerini sorunların kaynağıymış gibi gösteren söz ve eylemlerden imtina edilmelidir. Ülkemizin güvencesi olan kamu görevlilerini güvencesiz bırakacak bir çalışmanın karşısında olduğumuzu defalarca deklare ettik, bunun kırmızı çizgimiz olduğunu dile getirdik, getirmeye de devam ediyoruz. İşini en iyi şekilde yapmanın gayreti içinde olan kamu görevlilerini huzursuz edecek hamleler sağlıklı sonuçlar getirmeyecektir. Bu konuda tespiti doğru yapmak gerekiyor. Türkiye’de kamu yönetimi kısmında yapılabilecek reform yerine kamu görevlilerini tedirgin edecek 657 sayılı Kanun’un tamamına ilişkin ortaya konulan yaklaşım kesinlikle tartışmayı başlatabilecek bir yaklaşımdır ve sağlıklı değildir. Bir sorun varsa, bu öncelikle kamu bürokrasisiyle, kamu yönetimiyle ilgilidir, neşter buraya atılmalıdır” dedi.

“657, yasalaştığından bugüne kadar birçok defa değişmiştir. Yine değişebilir ama eğer amaç iş güvencesini kaldırmaksa, buna taraf olmadığımızı, olmayacağımızı defalarca ifade ettik, bunu kırmızı çizgi olarak gördüğümüzü beyan ettik. Buradaki arayış, devletin hantal yapısına ilişkin bir çözüm üretmekse, bu konuda önerilerimiz var. Yanlış yöne giderek doğruyu bulmamız, soruna, sorunlara çözüm bulmamız mümkün değildir. 657 sayılı Kanun değiştirilecekse eğer, kamu bürokrasisinin hantal yapısına neşter vurmakla işe başlanmalıdır. Çünkü sorun, kamudaki bürokratik sistemin işleyişindedir. Kamu bürokrasisi işler hâle getirilirse, sorun kalmaz. Bizim de yakındığımız nokta, bürokratik oligarşidir.” dedi.

“Haksızlık karşısında hiçbir zaman susmadık, susmayacağız. Gerektiğinde sesimizi yükseltiyor, tavrımızı ortaya koyuyoruz. Ezberlerin değil, gerçeklerin dünyasında, rasyonel davranışlarımızla, edilgen değil, aksiyoner yönümüzle, hak ve özgürlük savunuculuğumuzla yolumuza devam ediyoruz. Değerlerimizle, duruşumuzla özgün ve özgür sendikacılığın temsilcisiyiz. Sadece toplu sözleşme sürecinde değil, sonrasında da kamu görevlilerinin kazanımlarını artırmak için durup dinlenmeksizin çalışıyoruz. Bizi güçlü kılan değerlerimiz ve üyelerimizdir” ifadelerini kullandı.

 

Kütahya 1 Nolu Şube Başkanı Fatih Köse ve yönetiminin hazırlatmış olduğu plaketlerin takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından divan sona erdi.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen