Haber
2017-11-08 16:13:21
KYK Kurum İdari Kurulu Ekim 2017 Görüş Raporu imzalandı

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Kurum İdari Kurulu (KİK) Ekim 2017 Görüş Raporu imzalandı.

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, Başkan Yardımcısı Hasan Yalçın Yayla, Kurum Temsilcisi Dilaver Altınkaya, Hukuk Müşaviri Av. Harun Kale ve KYK Genel Müdürlüğü yetkililerinin katılımıyla yapılan toplantıda gündeme alınan talepler görüşüldü ve 4 maddede mutabakat sağlandı.

 

Konu 1- Asaleten atama yapılmamış bütün görevde yükselmeye tabi kadrolar için görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının açılması sağlanmalıdır.

Görüş 1- 27.4.2017 tarihinde yapılan Kurum İdari Kurulu toplantı raporunda yer alan görüşler de dikkate alınmak suretiyle ilgili mevzuat çerçevesinde asaleten atama yapılmamış bütün görevde yükselmeye tabi kadrolar için görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları açılmasına ilişkin çalışmaların yapılması uygun görülmektedir.

 

Konu 2- Özel ve Gece Hizmetleri Usul ve Esaslarında değişiklik yapılarak belli bir hizmet yılını dolduran personel ile kadın personelin, özel ve gece hizmetlerinden ve/veya sadece gece hizmetlerinden muaf tutulması sağlanmalıdır.

Görüş 2- Kurum tarafından, 757 Yurt Müdürlüğümüzde toplam 621.268 öğrenciye 24 saat esasına göre hizmet verilmektedir. Bu hizmetleri yerine getiren personelin bazı yurt müdürlüklerinde 3-4 günde bir nöbete kaldığı, ayrıca ilgili mevzuat çerçevesinde nöbete kalan personelin doğum, askerlik, uzun süreli hastalık vb. sebepler dikkate alındığında bu sayının da altına ineceği öngörülmektedir. Kurum hizmetlerinin yükseköğrenim gençliğine yönelik kendine özgü nitelikleri olan hizmetler olması sebebi ile yarınlarımızı emanet edeceğimiz ve geleceğimizin teminatı olarak gördüğümüz gençlerin eğitim ve öğretimlerini huzurlu ve güvenli bir ortamda tamamlamaları büyük önem arz ettiğinden, hizmette herhangi bir aksaklık yaşanmaması için bu aşamada Özel ve Gece Hizmetleri Usul ve Esaslarında değişiklik yapılarak belli bir hizmet yılını dolduran personel ile kadın personelin, özel ve gece hizmetlerinden ve/veya sadece gece hizmetlerinden muaf tutulmasının uygun olamayacağı mütalaa edilmektedir.           

 

Konu 3- Lojman tahsis komisyonlarına yetkili sendika temsilcisinin katılımı sağlanmalıdır.

Görüş 3- Kurumumuz konut tahsislerine ilişkin iş ve işlemler 16/7/1984 tarihli ve 84/8345 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Konutları Yönetmeliği ve bu yönetmeliğe dayanılarak hazırlanan Kurum Konut Talimatı hükümlerine göre yürütülmektedir. Konuyla ilgili olarak, 13.12.2010 tarihli ve 2010/26 sayılı Başbakanlık Genelgesi’nin kamu kurum ve kuruluşlarının riayet edecekleri hususlara ilişkin 2. maddesinde “Katılımcı ve demokratik yönetim anlayışının gerçekleştirilmesi ve şeffaflığın sağlanması açısından kamu personelini ilgilendiren lojman, kreş vb. sosyal haklara ilişkin olarak yapılan çalışma ve komisyonlara uygulamanın kapsamına giren kurum, birim veya işyeri bazında en çok üye kaydetmiş sendikadan bir temsilcinin katılımına imkân sağlanacaktır.” hükmü yer almaktadır.

Bu itibarla, lojman tahsis komisyonlarına yetkili sendika temsilcilerinin katılımının sağlanması hususunda mezkûr Başbakanlık Genelgesi’nde yer alan hüküm de dikkate alınarak işlem tesis edilmesi uygun görülmektedir.

 

Konu 4- 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ek 4. maddesi ile toplu sözleşme hükümleri kapsamında, Kurum bünyesinde 657 sayılı Kanun’un 4/B maddesi çerçevesinde istihdam edilen sözleşmeli personelden sendika üyesi olanlara, (toplu sözleşme hükümleri çerçevesinde) toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesi gerektiğine dair tüm taşra birimlerine genel bir yazı gönderilmelidir.

Görüş 4- Konuyla ilgili olarak,

1- 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ek 4. maddesinde, ‘25.6.2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu hükümleri uyarınca kamu görevlileri sendikalarına üye olup, aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında aylık veya ücretleri ile birlikte kırk beş Türk Lirası toplu sözleşme ikramiyesi ödenir. Bu madde uyarınca yapılan ödeme, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz ve ilgili mevzuat uyarınca ödenmekte olan zam, tazminat, ödenek, döner sermaye payı, ikramiye, ücret ve her ne ad altında olursa olsun benzer ödemelerin hesabında dikkate alınmayacağı’,

2- 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun 2. maddesinde, ‘bu kanunun, devletin veya diğer kamu tüzel kişilerinin yürütmekle görevli oldukları kamu hizmetlerinin görüldüğü genel, katma ve özel bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile bunlara bağlı kuruluşlarda kamu iktisadi teşebbüslerinde, özel kanunlarla veya özel kanunların verdiği yetkiye dayanarak kurulan banka ve teşekküller ile bunlara bağlı kuruluşlarda ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında işçi statüsü dışında çalışan kamu görevlileri hakkında uygulanacağı’,

3- 2016 ve 2017 yıllarını kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşme’nin 26. maddesinin birinci fıkrasında, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ek 4. maddesinde yer alan “Kırk beş Türk Lirası” ibaresi, “750 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda” şeklinde uygulanacağı hükümleri yer almaktadır.

Buna göre, kurum bünyesinde 657 sayılı Kanun’un 4/B maddesi çerçevesinde istihdam edilen sözleşmeli personelden sendika üyesi olanlara (toplu sözleşme hükümleri çerçevesinde) toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesi konusu, 19.11.2015 tarihli ve 75042664-915.02.01-E.4160/48736 sayılı yazısı ile tüm teşkilata duyurulduğundan konuya ilişkin iş ve işlemlerin bu çerçevede yürütülmesi uygun görülmektedir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen