Kütahya 2 Şubesi

4/C'LİYE KESİNTİSİZ İSTİHDAM YÜRÜRLÜKTE

Özelleştirme uygulamaları sebebiyle iş akitleri kamu veya özel sektör işverenince feshedilen, 4046 sayılı Kanun kapsamında diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakil hakkı bulunmayan ve 657 sayılı Kanun’un 4/C maddesine göre istihdam edilen personelin çalışma usul ve esaslarına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı yayımlandı.

 

Eğitim-Bir-Sen olarak, özelleştirme uygulamaları sebebiyle iş akitleri kamu veya özel sektör işverenince feshedilen, 4046 sayılı Kanun kapsamında diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakil hakkı bulunmayan ve 657 sayılı Kanun’un 4/C maddesine göre istihdam edilen personel yönünden hizmet sözleşmesi yapma zorunluluğu doğuran ve hizmet süresini 11 ay 28 günle sınırlandıran 2004/7898 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı yerine 6552 sayılı Kanun’un 66. maddesiyle 657 sayılı Kanun’a eklenen hüküm doğrultusunda hizmet sözleşmesi yapma zorunluluğunu kaldırarak emekli oluncaya değin kesintisiz istihdam öngören bir Bakanlar Kurulu Kararı çıkarılmasını ya da adı geçen Bakanlar Kurulu Kararı’nda gerekli değişikliklerin yapılmasını talep etmiştik.

 

4/C’li personelin tip hizmet sözleşmesinde süre 11 ay 28 gün iken; 11 Eylül 2014 tarih ve 29116 Mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kanun’un 66. maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanun’un 4/C maddesinde yapılan değişiklikle, 4/C’li personelin yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanıncaya kadar istihdam edilebileceklerine ilişkin yasal düzenleme yapılarak, konuya ilişkin esasların Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı’nın görüşleri üzerine Bakanlar Kurulunca belirleneceği ifade edilmişti.

 

2014/7140 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı yürürlüğe konulan Özelleştirme Uygulamaları Sonucunda İş Sözleşmeleri Sona Eren İşçilerin Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Geçici Personel Statüsünde İstihdam Edilmelerine İlişkin Esaslarla 31/12/2014 tarihli ve 29222 4. Mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmasıyla bu talebimiz yerine getirilerek, 4/C’li personelin kesintisiz bir şekilde istihdam edilmesinin yolu açılmış oldu.

 

Söz konusu esaslara göre;

 

- 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun çerçevesinde özelleştirilen ya da özelleştirme programına alınan kuruluşlarda görevli personel bahse konu Esaslar eki çizelgede yer alan kamu kurumlarına ayrılan pozisyonlarda 657 sayılı Kanun’un 4/C maddesi kapsamında geçici olarak istihdam edilebilecektir.

 

 - 657 sayılı Kanun’un 48 inci maddesinin (A) bendinin 1, 4, 6 ve 7 nci alt bentlerinde yer alan genel şartları taşıyanlar iş akitlerinin fesih tarihini müteakip 60 gün içerisinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığına başvurabilecektir.

 

- Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bu kapsamda yapılan başvuruları değerlendirerek hak sahibi olanları Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında Devlet Personel Başkanlığına bildirecektir.

- Devlet Personel Başkanlığınca atama teklifi yapılan personelin atama işlemleri ilgili kurumlar tarafından 30 gün içinde tamamlanarak personele tebliğ edilecektir.

 

- Geçici personel ataması yapılan kurum veya kuruluşta öncelikle tercih ettikleri illerde bu illerde istihdam edilebilmeleri mümkün olmaması halinde diğer illerde çalıştırılabilecektir.

 

- İş akitlerinin feshedildiği yere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğini izleyen işgünü, başka yerlerdeki görevlere atananlar ise atama emirlerinin kendilerine tebliğini izleyen 15 günü izleyen iş günü içerisinde işe başlayabilecek, raporlu olan personelin bu süreleri ise rapor süresinin bitiminde başlayacaktır.

 

- Geçici personele öğenim düzeylerine göre;

Yükseköğrenim mezunlarına 25.808 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı, Lise ve dengi okul mezunlarına 23.833 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı, İlköğretim (ilkokul  mezunu veya okur-yazar dahil) mezunlarına 21.833 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucu elde edilen rakam brüt aylık ücret olarak ödenecektir.

 

- Geçici personelden görevli olduğu memuriyet mahalli dışında görevlendirilenlere 6245 sayılı Harcırah Kanununa göre harcırah ödenebilecektir.

 

- Ceza infaz kurumları ile tutukevlerinde fiilen görev yapan geçici personel, bu kurumların asli personeli gibi iaşe edilebilecektir.

 

- Geçici personel, yiyecek yardımı ile eş için 2533 ve her bir çocuk için 297 gösterge rakamı üzerinden aile yardımı ödeneğinden yararlanabilecek, fazla çalışmaları karşılığında ayda 50 saati geçmemek üzere fazla çalışma ücreti alabilecektir. 

 

- Geçici personel ilgili yıla ilişkin toplu sözleşmelerde yapılması öngörülen ayni ve nakdi ödemelerden yararlanabilecek ve iş sonu tazminatı alabilecektir. 

 

- Geçici personelin çalışma saat ve sürelerinin belirlenmesinde çalıştıkları kurumdaki Devlet memurları için tespit edilen çalışma saat ve süreleri uygulanacaktır.

 

- Geçici personele çalıştıkları her ay için 2 gün ücretli izin, hastalıklar için yılda 30 günü geçmemek üzere ücretli hastalık izni, eşi doğum yapan, kendisi veya çocuğu evlenen, eşinin çocuğunun kendisinin veya eşinin, anne baba veya kardeşi ölen personele 7 gün ücretli mazeret izni verilebilecektir.

 

- Birim amirinin uygun görmesi halinde geçici personele bir sözleşme döneminde 10 günü geçmemek üzere mazeret izni verilebilecektir.

 

- Geçici personele devlet memurlarında olduğu gibi doğumdan önce 8 hafta doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta ücretli izin verilebilecektir.

 

- Geçici personele çocuğunu emzirmek için doğum sonrası izin süresinin bitiminden itibaren ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci altı ayda günde 1,5 saat süt izni verilebilecektir.

 

- Kadın geçici personele tabip raporunda belirtilmesi halinde hamileliğin yirmi dördüncü haftasından önce ve her halde hamileliğin yirmi dördüncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki iki yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemeyecektir.

 

- Engelli geçici personele de isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası verilemeyecektir. 

 

- Geçici personel istihdamı sırasında dışarıda kazanç getirici başka bir iş yapamayacaklardır. 

-  Devlet memurları için suç sayılan her fiil ve hareket ile yaptırımlar geçici personel için de uygulanacaktır.

 

- Geçici personel ile imzalanan hizmet sözleşmeleri, tip sözleşme örneği vizesinde değişiklik oluncaya kadar her mali yıl yenilenmiş sayılacak ve geçici personelin hizmet sözleşmesi yaşlılık veya malullük aylığına hak kazandıkları tarihte sona erecek olup, böylece her yıl sözleşme yenilenmesine gerek olmayacaktır.